Czy wino powstaje tylko z owoców winorośli?

Dla niektórych informacja o tym, że wino może powstawać nie tylko z owoców winorośli, może być dosyć zaskakująca. Wina mogą powstawać równie dobrze z jabłek, śliwek, jak choya, czy też z ryżu, jak sake. Nie jest to jednak ani nowość, ani informacja jakkolwiek ukrywana, jednakże to wciąż wina z winogron są najbardziej popularne i najchętniej kupowane przez większość konsumentów. To my tworzymy popyt, warto więc może zainteresować się czymś nowym?

Smak i zapach

Wino choya to trunek powstający z zielonych śliwek ume, które pochodzą z Japonii. Biorąc pod uwagę przywiązanie Japończyków do tradycji, trunek ten jest przygotowywane tak samo od czterystu lat, dzięki czemu jego smak i zapach wciąż pozostają takie same. Gładka faktura i niezwykle lekka konsystencja pozwalają cieszyć się tym winem bez większych konsekwencji, ponieważ dodatkowo posiada ono bardzo małą moc. Ożywczy aromat, słodki smak i jedynie około dziesięciu procent mocy to połączenie idealne dla wyjątkowo przyjemnego wina.

Choya – właściwości i zastosowanie


To śliwkowe wino posiada jasną, przejrzystą barwę, czasem bardziej złotą, czasem zupełnie przezroczystą. Posiada właściwości odstresowujące, a poprzez odpowiednią macerację owoców ume, również duże pokłady witaminy C. Choya to doskonały trunek jako aperitif, ale ze względu na swoją lekkość i słodycz smaku, może być z powodzeniem podawana również do deserów. Zwolennicy tego rodzaju wina będą twierdzić, że trudno jest znaleźć wino z równie orzeźwiającymi nutami zapachowymi i jednocześnie z takim smakiem, którego w żaden sposób nie da się powtórzyć w innym trunku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *